Handige tips voor uw verblijf op Mallorca


APOTHEKEN
Een apotheek herkent u aan een wit uithangbord met een groen kruis. Op zon- en feestdagen is er een wachtdienst. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de receptie van uw hotel of appartementencomplex.

TIP: U kunt beter 3 x per dag 20 minuten zwemmen, dan 20 x 3 minuten. Let op voor te veel ijskoude drankjes als u het warm hebt: Neem het zonder ijs (sin hielo). Let ook op voor schep- en softijs, vooral langs de weg.

ARTS
Indien u een dokter zou nodig hebben of in geval van nood, bel gratis het nummer 900 33 33 39 of met mobiele telefoon (0034) 971 70 64 55 (Clinica Juaneda).

BABYSITTER
Informatie bij de receptie. U moet rekenen op een vast tarief van ongeveer 9 € per uur en een supplement na middernacht.

BANKEN
Zijn meestal in de voormiddag open van 09.00 tot 14.00 u., van maandag tot vrijdag. In iedere hoofdstraat vindt u een bank. Vele daarvan zijn uitgerust met een geldautomaat. Met giro- of postcheques kunt u uitsluitend terecht op het postkantoor (paspoort!)

BRAND
Omwille van het droge klimaat bestaat er op Mallorca voortdurend gevaar voor bosbranden. Wees daarom extra voorzichtig met vuur, sigarettenpeuken en glasscherven.

AMBASSADE / CONSULAAT
De Belgische Ambassade bevindt zich in Barcelona, Calle Diputación 303, 1°, ia - 08009 Barcelona, tel. (0034) 93 467 70 80. Enkel geopend op weekdagen, van 09.00 tot 13.00 u. Noodnummer: (0034) 609.661.000.

Het Nederlandse consulaat vindt u in Palma in c/San Miguel, tel. (0034)971/71.64.93. Enkel geopend op weekdagen, van 09.00 tot 12.00 u. Noodnummer in Madrid: (0034) 91 35 37 500.

DIEFSTAL
In geval van diefstal dient u zich zo vlug mogelijk aan het lokale politiekantoor te wenden om daar een politierapport op te laten maken, vooral bij het verlies van identiteitspapieren en andere persoonlijke documenten. Om wachttijden en taalproblemen te vermijden, bel gratis naar het nummer 902 102 112. Hier kunt u in het Duits, Engels of Frans uw aangifte doen en nadien het formulier afhalen. In geval van nood, bel het noodnummer 112.

TIP: Als vakantieganger kunt u in plaats van de originele versie van uw paspoort en/of rijbewijs het beste een fotokopij van deze documenten meenemen. Als u uw huurauto ergens parkeert, sluit dan goed de deuren en vensters en neem alles mee uit de auto (preventie).

FOOIEN
In Spanje zijn de fooien niet inbegrepen. Als u tevreden bent over de aan u verleende service is het gebruikelijk dat u een "bedankt" in de vorm van een fooi achterlaat. Algemene fooien in restaurants, bars en discotheken bedragen ongeveer 5 % van de totale rekening. Indien u de kelners en kamermeisjes tijdens uw verblijf een fooi geeft, zult u dit merken aan de service gedurende uw verblijf. Ook de buschauffeurs bij de aankomst- en vertrektransfer en bij het maken van excursies verheugen zich!

FOTO EN FILM
Op alle vakantieplaatsen worden uw foto's snel ontwikkeld. In principe mag alles worden gefotografeerd, uitgezonderd militaire infrastructuur.

GELDNOOD
Bent u onverhoopt in geldnood, dan bestaat de mogelijkheid via uw bank in België of Nederland of Western Union geld te laten overkomen. Vraag uw reisleid(st)er wat u in zo'n geval moet doen.

GEZONDHEIDSZORG
Indien u een E111-formulier of de internationale ziekenzorgkaart hebt meegebracht, kan u gratis bij de Spaanse dokter van het ziekenfonds terecht (wel uw identiteitskaart meenemen). Bedenk wel dat hier enkel Spaans gesproken wordt. Beschikt u over een aparte ziekte- en ongevallenverzekering (Europ Assistance, ELVIA, EUROCROSS, e.d) dan wordt ook de behandeling door een privé-arts terugbetaald (zie Arts).

HUURAUTO
Op eigen houtje Mallorca ontdekken!! Wilt u Mallorca individueel en écht leren kennen, dan is een huurauto uw ideaal vervoermiddel. Laat u zich niet verleiden door al te goedkope aanbiedingen, na afloop van de huurperiode moet u meestal veel extra's bijbetalen. Uw reisleid(st)er biedt u graag tegen gunstige prijzen een wagen aan van de firma EUROPCAR (of een andere serieuze en degelijke partnerfirma). Vanzelfsprekend kunt u bij ons ook terecht voor de interessantste routes, tips voor onderweg en voordelige tickets voor alle bezienswaardigheden.

Ook hier gelden de volgende verkeersregels:
- Verplicht gebruik van de gordel, ook achterin.
- Maximum snelheid in de dorps-/stadskern: 50 km/u,
- Op autowegen: 90 km/u;
- Op autosnelwegen: 120 km/u.

Als u de maximum snelheid overschrijdt, betaalt u dure straffen,

Reserveer uw huurauto één â twee dagen van te voren bij uw reisleid(st)er Zij/hij geeft u meer informatie over de verzekering, interessante tips voor onderweg, enz.

KLUISJE
Voor waardevolle voorwerpen, documenten en geld huurt u best een kluis huren. Dit kan tegen een kleine vergoeding bij de receptie van uw hotel en spaart onaangename ervaringen.

LUNCHPAKKET
Als u vol pension of All Inclusive hebt geboekt en u neemt deel aan één van onze dagexcursies, vraag dan 1 dag voordien een lunchpakket bij de receptie van uw hotel (niet overal mogelijk).

OPENBAAR VERVOER
Een kaartje voor de lijnbus koopt u bij de buschauffeur. Ga er niet altijd van uit dat de bus stipt op tijd komt, zeker niet in het hoogseizoen. Wees voorzichtig met handtassen, camera's, enz...

POST
De postkantoren zijn geopend van 09.00 tot 14.00 u., van maandag tot vrijdag. Het postkantoor wordt aangeduid door 'caja postai' of 'correos'.

POSTZEGELS
Postzegels kunt u niet alleen bij het postkantoor kopen, maar ook bij de receptie van uw hotel of appartementencomplex of bij de tabakswinkel ('estanco/tabacos'). Het beste kunt u de postzegels samen met uw kaarten kopen.

RECEPTIE
De receptie is het hart van uw hotel of appartementencomplex. U kunt er terecht voor algemene informatie, om te telefoneren, om een kluisje te huren of om u te laten wekken. Meestal wordt er Engels, Frans of Duits gesproken. Vraag af en toe even na of er in uw sleutelvakje berichten zijn gedeponeerd: soms gebeurt het dat uw reisleid(st)er een geschreven berichtje aan de receptie afgeeft, omdat zij/hij u niet kon vinden. Ook telefonische berichtjes of faxen van thuis worden voor u in uw sleutelvakje bewaard.

SHOPPING
Algemene openingstijden : van 09.00 tot 13.30 u. en van 17.00 tot 20.00 u, van maandag tot vrijdag. Op zaterdag zijn de winkels enkel in de voormiddag geopend. De twee belangrijkste winkelstraten in Palma zijn de Calle Sindicato en de Avenida Jaime III. Grootwarenhuizen en grote supermarkten zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur geopend, ook op zaterdag.

SOUVENIRS
De meest geliefde souvenirs van Mallorca zijn glaswerk, keramiek, lederwaren, de authentieke kunstparels van Majorica en souvenirs uit olijfhout. Gouden of zilveren juwelen kunt u het beste in een juwelierszaak kopen en niet op de markt of bij een straathandelaar.

SPORT
Mallorca is "the place-to-be" voor elke sport- liefhebber! Het is op de eerste plaats een ideaal eiland voor fietsers en wandelaars. Mallorca biedt vlakke banen, lichtglooiende hellingen en steile beklimmingen. Natuurlijk komt u ook voor watersporten ruimschoots aan uw trekken: snorkelen, duiken, windsurfen, waterskiën ..., het kan allemaal. En daarbij vergaten we haast nog zwemmen! Enkele streken op het eiland, onder andere Ca'n Picafort, Cala Ratjada, Cala Millor, Calviá en Cala Mondragó staan bekend voor hun uitstekende paardrijmogelijkheden. In elke toeristische plaats vindt u bovendien squashterreinen en tennisbanen van goede kwaliteit.

Mallorca is beroemd voor de vele golfclubs. Eén van de bekendste is die van 'Son Vida' in Palma. Andere clubs zijn die van Canyamel, Pollensa, Poniente, Bendinat, Roca Viva, Santa Ponsa, Son Servera, Vall d'Or en Son Antem.

Voor meer gedetailleerde informatie i.v.m sportmogelijkheden in of rond uw vakantieplaats wendt u zich tot uw reisleid(st)er of de receptie van uw hotel.

TAXI
In Palma worden de tarieven in schijven berekend, in alle andere zones gebeurt dit per km. De bestuurder beschikt over een prijslijst met vaste tarieven die u het beste kunt raadplegen voordat u instapt, zodat misverstanden vermeden worden.

TELEFOON
Telefoneren naar het buitenland: U kiest 00 en dan het landennummer: 31 voor Nederland, 32 voor België of 33 voor Frankrijk. Vervolgens na elkaar het zonenurnmer zonder nul, en dan het abonneenummer.

STRANDEN
Aan de meeste stranden worden ligstoelen en parasols verhuurd. Geld en waardevolle voorwerpen kunt u beter niet meenemen naar het strand. Vergeet vooral niet uw zonnecrème. Ook al is er altijd wel wat wind, de zon brandt hevig. Bescherm uzelf en vooral uw kinderen ook door het dragen van een hoed of pet en een zonnebril. Na het zwemmen in zee kunt u zich het beste afspoelen met zoet water. Het is af te raden na het eten of 's nachts in zee te zwemmen, zeker na het gebruik van alcohol.

OPGELET:
Vlaggen aan het strand! Wappert de:

Rode vlag: Dan is de branding gevaarlijk en geldt voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw kinderen een absoluut zwemverbod!! Voorzichtigheid bij het zwemmen, alleen voor goede zwemmers!

Groene vlag: Bij groene vlag kan u veilig zwemmen.

WATER
Het leidingwater is drinkbaar. Het bevat echter een hoog kalkgehalte en heeft daarom een vreemde smaak. Grote flessen water zijn in alle supermarkten of in de bar van uw hotel of appartementencomplex verkrijgbaar: mineraalwater met gas (agua con gas) of mineraal water zonder gas (agua sin gas).

WEKKEN
Als u vroeg vertrekt of u wilt zich laten wekken, geef dit a.u.b. een avond van tevoren aan bij de receptie van uw accomodatie. U krijgt dan 's morgens een telefoontje of er wordt op de deur geklopt indien er geen telefoon op de kamer is.

Tips voor Mallorca

 
Bezienswaardig
Er is absoluut genoeg te zien op Mallorca.
Weer op Mallorca
Voor als u wilt weten hoe het weer op Mallorca is.
Uitgaan
Kom alles te weten over het nachtleven op Mallorca.
Activiteiten
Ook voor actieve vakanties kunt u naar Mallorca.
Autoverhuur
Nuttige informatie voor als u een auto wilt huren.
Vliegen
Kom alles te weten over vluchten en vliegtickets.
 
   
 
 
Homepage Mallorca Autoverhuur Vliegen Hotels
Copyright (c) 2011 Vakantie op Mallorca. All rights reserved.