Mallorca


Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. De Romeinen hebben de naam aan het eiland gegeven. De naam zegt het al, Mallorca is afgeleid van 'maior, wat 'grotere' betekent. Het eiland heeft een oppervlakte van 3.640 km2 en telt ongeveer 800.000 inwoners, waarvan meer dan de helft in de hoofdstad Palma woont. De kustlijn strekt zich uit over ca. 554 km. De bewoners van Mallorca noemen hun eiland met veel trots "Isla de la Calma" - "eiland van rust". Deze rust omvat: zon, zee, afwisselende landschappen en beschermde natuurgebieden. Tot de Balearen behoren Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera, Dragonera, Cabrera en talrijke kleinere eilandjes. Mallorca alleen beslaat bijna 75 % van de totale oppervlakte van de Balearen.

De Balearen

De Balearen werden vroeger door de Grieken de "eilanden der naakte mensen" genoemd, omdat de inwoners in de zomer altijd naakt rondliepen. De bewoners zelf noemden zich Balearen (Grieks voor werpen of slingeren), daar geen ander volk ter wereld zo doelgericht stenen kon slingeren.

In 123 voor Chr. veroverden de Romeinen de Balearen. Palma en Pollentia werden als eerste steden gesticht. Vervolgens werden nog kleinere dorpen gebouwd, straten aangelegd en werd er aandacht geschonken aan de wijnbouw. Ook het Romeinse rechtssysteem deed zijn intrede.

Toen Mallorca in 789 na Chr. door de Moren werd veroverd, onderging het een ware cultuurverandering, die Arabisch getint was. Ook dit kan men vandaag de dag nog zien aan de oude huizen en vele dorpsnamen zoals Binissalem, Alcudia, Valldemossa, enz. Mallorca kende haar Gouden Eeuw vanaf 1229, toen het door de Spanjaarden werd heroverd. De kathedraal van Palma werd gebouwd en het Koninkrijk Mallorca werd opgericht.

Door de ontdekking van Amerika in 1492 verminderde de handel in het Middellandse Zeegebied sterk. Mallorca werd het mikpunt van zeerovers met als gevolg opstanden en onrust. Ook de Spaanse burgeroorlog zorgde voor een grote economische achteruitgang.

Pas vele jaren na het einde van die burger- oorlog kon Mallorca zich weer cultureel en commercieel ontwikkelen. Er werd veel aan- dacht besteed aan het toerisme dat tot op heden nog de grootste bron van inkomsten is.

Sinds 1982 zijn de Balearen een autonome regio van Spanje met een volwaardige cultuur en taal, namelijk het Majorcaans.

Op deze site kunt u veel lezen over Mallorca. Zo leest u hier over het weer op Mallorca en de weersverwachting. U leest wat tips over last minutes, bezienswaardigheden, plaatsen als Alcudia, El Arenal, hotels op Mallorca, Cala Millor, Appartementen op Mallorca, auto huren op Mallorca, All inclusive Mallorca, het vliegveld van Mallorca, de temperatuur op Mallorca etc.

Tips voor Mallorca

 
Bezienswaardig
Er is absoluut genoeg te zien op Mallorca.
Weer op Mallorca
Voor als u wilt weten hoe het weer op Mallorca is.
Uitgaan
Kom alles te weten over het nachtleven op Mallorca.
Activiteiten
Ook voor actieve vakanties kunt u naar Mallorca.
Autoverhuur
Nuttige informatie voor als u een auto wilt huren.
Vliegen
Kom alles te weten over vluchten en vliegtickets.
 
   
 
 
Homepage Mallorca Autoverhuur Vliegen Hotels
Copyright (c) 2011 Vakantie op Mallorca. All rights reserved.